×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 90 niet laden
maandag, 02 september 2013 19:29

Offline Rekening Overzicht IBAN proof maken?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(15 stemmen)

Update: Zie ook update programma in blog 'OROV Updater'.

Met veel plezier gebruik ik al jaren het programma Offline Rekening Overzicht van de heer Verhaag. Een handig programma om bankmutaties te bewaren en vervolgens te kunnen analyseren. Het voordeel boven alle online rekening overzichten is dat je zelf heer en meester bent over de data.

Alhoewel het programma sinds 2006 niet meer bijgewerkt is werkt het naar behoren. Echter inmiddels zijn we bezig met de overgang naar SEPA, waar ook een IBAN rekening bij hoort. Het inlezen van CSV's gaat nog steeds prima met OROV. Het probleem is echter dat OROV het oude rekeningnummer niet kan linken met het nieuwe IBAN nummer. OROV denkt dat er een nieuw rekeningnummer is. Hierdoor kun je bijvoorbeeld niet meer het saldo per heden zien. Dit probleem speelt in ieder geval bij de NG Bank. Zeer waarschijnlijk zijn ook andere banken overgestapt op IBAN.

Wat is de oplossing? Er zijn twee oplossingen. Ten eerste het aanpassen van de CSV bestanden voordat ze ingelezen worden. Bijvoorbeeld door zoeken en vervangen. Nadeel van deze optie is echter dat dit voor ieder import gedaan moet worden. Handiger is om de historische gegevens aan te passen. Hiervoor moeten we in de database zijn.

OROV maakt gebruikt van een standaard Microsoft Acces Database (data.mdb). Deze is terug te vinden in programmamap van OROV. De standaardmap is C:/Program Files(x86)/Offline Rekening Overzicht/. In deze database zullen we dus de historische data gaan aanpassen.

 bestandsmap OREV

 

Om dit te doen hebben we wel een programma nodig waarmee we de database kunnen lezen en daarna kunnen aanpassen. Een handig en gratis (open source) programma daarvoor is AxBase. Als dit programma geïnstalleerd is kunnen we aan de slag.

Alhoewel we geen risicovolle manipulaties van de database gaan doen adviseer ik toch om een back-up te maken. Bijvoorbeeld door de hele programmamap te koperen of anders alleen het mdb bestand.

Na de back-up openen we met AxBase het data.mdb bestand. We krijgen aan de linkerkant een overzicht te zien met alle tabellen welke in deze database aanwezig zijn. Hierin zien we ook de tabel 'mutaties' tussen staan. Dit is de tabel met alle mutaties. Indien je deze selecteert dan krijg je een beeld wat ongeveer overeenkomt met onderstaande afbeelding:

OREV database voorbeeld

 

In bovenstaande afbeelding zie je dat de laatste import geïmporteerd is met IBAN nummer terwijl de oudere mutaties nog het oude rekeningnummer hebben. Om de oude mutaties aan te passen gaan we gebruik maken van de standaard database taal SQL.
Stel dat uw oude rekeningnummer 76999xx was en het bijbehorende IBAN nummer NL27INGB00076999xx dan moet u in het witte vlak boven in het programma de volgende SQL code intikken:

UPDATE mutaties SET rekening = 'NL27 INGB 0007 6999 xx' WHERE rekening = '76999xx'

Zorg ervoor dat de IBAN rekening spaties bevat na iedere 4e letter of cijfer, conform de wijze waarop de ING Bank dit in haar CSV bestanden verwerkt.

Klik op 'Run SQL' en de database is aangepast. Dit kun je testen door eerst aan de linker kant een andere tabel te selecteren en vervolgens weer de tabel mutaties.

AxBase Run SQL

 

Vervolgens gaan we nog twee dingen doen. Ten eerste gaan we in AxBase naar de tabel rekeningen. Indien u al eerder een import heeft gedaan met een CSV waar het rekeningnummer een IBAN nummer is dan zult u in deze tabel zowel het oude als uw IBAN rekeningnummer zien. In dit geval dubbelklikt u op de rekeningomschrijving van het IBAN nummer. U kunt nu een omschrijving toevoegen. Het oude rekeningnummer kunt u weghalen met het '–' teken boven de formule. U krijgt in het Frans de vraag of u de regel wil verwijderen.

Indien er nog geen IBAN nummer geïmporteerd waren dat treft u hier alleen uw oude rekeningnummer aan. Dubbelklik op het rekeningnummer en pas het rekeningnummer aan.

Vervolgens open u Offline Rekening Overzicht en geeft een nieuw referentiesaldo op. Kies vervolgens herberekenen en het IBAN rekening met saldo zal vervolgens verschijnen bij 'Toon Saldi'.
Waarschijnlijk ziet u ook nog het laatst berekende saldo van uw oude rekeningnummer terugkomen. Dit komt doordat dit saldo is weggeschreven in orev.ini (configuratie)bestand welke u ook aantreft in de bestandsmap. Open deze met kladblok en haal hier de regel 76999xx= 180.92,13-8-2013, waar natuurlijk '76999xx' uw rekeningnummer is en uw bedrag en laatste berekendatum.

Beter zou natuurlijk een update zijn van het programma Offline Rekening Overzicht. Inmiddels ben ik hier zelf reeds mee bezig om dit programma geheel vanaf scrap weer te maken**. Uiteraard IBAN proof!

Disclamer: Gebruik van deze handleiding is voor eigen risico. Deze handleiding is met grootste zorgvuldigheid opgesteld. Alhoewel er zeker als er een back-up gemaakt is niet veel mis kan gaan aanvaard ik geen aansprakelijkheid mocht er onverhoopt wel iets misgaan.

 ** Ik krijg veel reacties of het programma al klaar is etc. Ik heb al een basis klaar zoals het zoeken in de database. Een heel programma maken is echter niet 123 zomaar gedaan. Zeker omdat programmeren voor mij gewoon een hobby is en ik ook gewoon een fulltime job etc. Het eerste bruikbare versie verwacht ik zelf op zijn vroegs eind dit jaar of anders begin 2014.

*** Bij inleesproblemen doordat het inleesbestand niet meer wordt herkend zie ook mijn conversietoolblog.

 

 

Lees 155079 keer Laatst aangepast op maandag, 03 januari 2022 18:07
Coen Martinus

site eigenaar :-)

Meer in deze categorie: Conversietool OROV / Update »

70 reacties

 • Reactielink Guido zaterdag, 27 juni 2015 22:11 Geplaatst door Guido

  Windows 7 en hoger heeft de c:\program files (x86) beveiligd. Dit gaf bij mij vreemde problemen bij het installeren, updaten van OROV
  En daarna problemen met het restoren van OROV vanaf mijn XP pc.

  Het artikel van Coen 'Waar is orov.ini?' hoort hier ook bij.
  Oplossing: installeer OROV in een andere map. ik heb zelf de map c:\programmas aangemaakt, en die map gekozen bij de installatie van OROV. meteen werkte alles tenminste goed.

  groet,
  Guido

 • Reactielink Gerard dinsdag, 31 maart 2015 09:39 Geplaatst door Gerard

  Beste Coen,
  In mijn ing download komt miv 1-4-15 kommagescheiden iban ipv kommagescheiden voor het datumveld. Ik haal het over naar excel en haal uit het datumveld automatisch het jaar en de maand uit. Hoe moet ik dit omzetten vanuit kommageschiedne iban?
  alvast bedankt, Gerard

 • Reactielink G. van Brederode maandag, 09 februari 2015 17:07 Geplaatst door G. van Brederode

  Snelle installatie in Windows 8:
  gewoon het originele orov102.msi runnen.Je kunt het zelfs als portable app behandelen: je kunt het installeren waar je wilt.
  Na installatie ff "data.mdb" in de nieuwe directory copiëren.
  KLAAR

 • Reactielink Jan de Graaf donderdag, 05 februari 2015 14:41 Geplaatst door Jan de Graaf

  Hallo Coen,
  ING levert nu in de CSV bestanden IBAN zonder spaties. Ik heb de conversie gedraaid. Daarna in de database met zoek en vervang de spaties eruit gehaald. Ook in de rekeningen tabel.

 • Reactielink theo koster vrijdag, 02 januari 2015 18:28 Geplaatst door theo koster

  Beste Coen,
  Een mooi update tool voor OROV. Scheelt een hoop handwerk. In mijn geval had ik al een bank in IBAN notatie staan, deze heeft toch een nieuwe rekening omschrijving gekregen, waardoor deze er nu in het oude en nieuwe formaat in staan. In het oude geval had deze de omschrijving (-) en nu met (ASN) als toevoeging. Dus op eoa manier zou ik die moeten mergen. De transacties lopen niet dubbel : voor de conversie met (-) en na de conversie met (ASN), in 2 verschillende rekening overzichten. Maar goed, slechts een klein ongemak, nu OROV weer werkt met IBAN.
  Groeten
  Theo

 • Reactielink Egbert Schaap Enterman zaterdag, 27 december 2014 23:30 Geplaatst door Egbert Schaap Enterman

  Ja het werkt prima onder win 8.1 alleen moet je een aantal ocx-files handmatig moeten registreren. MSWINSCK.OCX kan je via google zoeken en donloaden. Hiern a zet je deze files in c:\windows. Vervolgens open je een windows prompt windows (opdracht uitvoeren en cmd intikken en enter geven) en type je de volgende regel:
  regsvr32.exe c:\windows\MSWINSCK.OCX en de file wordt geregistreerd. Probeer orov te starten en hij zal met een volgend missend ocx file komen. Herhaal wat er hierboven staat net zo lang tot orov werkt.

 • Reactielink Smit maandag, 22 december 2014 19:02 Geplaatst door Smit

  Ik had OROV op mij XP staan en ben onlangs overgegaan op W8.1 en krijg OROV niet werkend. Ik krijg de foutmelding "Run-time error 339 Component MSWINSCK.OCX' or one of its dependencies not correctly registered: a file is missing or invalid".
  Zou het wel moeten werken op W8? Waar haal ik evt de 'MSWINSCK.OCX' vandaan?

 • Reactielink Egbert Schaap Enterman zaterdag, 13 december 2014 16:01 Geplaatst door Egbert Schaap Enterman

  Vanaf april 2015 moet ik bij de ing de bestanden in het formaat Iban komma gescheiden of Iban tekst downloaden. In beide gevallen loopt de import niet goed. Ik zie de import wel onder 'alle' rekeningnummers maar niet onder het specifielke rekeningnummer. Er wordt een nieuw rekeningnummer aangemaakt zonder spaties tussen de cijfers. Hoe dit nu weer op te vangen?

 • Reactielink Coen Martinus zaterdag, 16 augustus 2014 16:03 Geplaatst door Coen Martinus

  Beste Fred,

  Indien u de updater gebruikt zou het probleem van te lange omschrijvingen etc. opgelost moeten zijn.

  Voor degene die desalniettemin handmatig CSV bestanden willen wijzigen: doe dit altijd met kladblok! en niet met Excel, Word of iets dergelijks!

 • Reactielink Fred woensdag, 13 augustus 2014 07:46 Geplaatst door Fred

  Beste Coen,
  ook ik ben al jaren enthousiast gebruiker van OROV. Maar nu krijg ik een foutmelding bij import ING dat sommige regels t elang zijn. Waarschijnlijk door de nieuwe IBAN nummers. Nu heb ik als test een regel ingekort en opgeslagen en dan wordt het hele bestand niet meer door OROV geaccepteerd. Bij het opslaan in csv krijg ik de volgende melding dat mijn csv bestand mogelijk functies bevat die niet compatibel zijn met CSV (gescheiden door lijstscheidingstekens)terwijl ik het bestand wel zo opsla. Vervolgens is er een keuze om A. opslaan met behoud van indeling en verlies van incompatibele functies , B.behoud van functies en opslaan van een kopie in nieuwste indeling. en C. om te kijken welke functies er verloren gaan. Ik snap hier eigenlijk niks van en hoop dat jij(of iemand anders)dit misschien herkent en een oplossing weet. Alvast bedankt. Fred

 • Reactielink Rob vrijdag, 13 juni 2014 07:10 Geplaatst door Rob

  Hallo Coen,

  Vandaag de updater en het conversie tooltje gedownload en gebruikt, alles werkt nu weer nadat de rabo het downloaden van de oude bestandsversie vanaf 1 juni niet meer beschikbaar stelt. Bedankt hiervoor ik ben er erg blij mee ik heb nog een vraagje over het programma normaal bleef hij op de rekening staan waarmee ik het programma afsloot ondanks dat ik dit heb aangevinkt gebeurd dit niet heb je hier een oplossing voor.

  Bedankt,

  Rob uit Delft

 • Reactielink Jakob Berents maandag, 09 juni 2014 14:26 Geplaatst door Jakob Berents

  Hallo Coen
  Knap gedaan mijn complimenten
  Ik gebruik het programma orov al meer dan 10 jaar

  na testen van de update kom ik het volgende tegen.
  Er worden maximaal 6 rekeningen omgezet; zelf beheer ik 12 rekeningen
  Is het mogelijk om alle reking nummers om te zetten naar iban nummers?

  Met vriendelijke groet
  Jakob

 • Reactielink Rob vrijdag, 30 mei 2014 23:13 Geplaatst door Rob

  De grote vraag mijnerzijds is, waarom de maker ervan het programma niet aanpast.
  \ik heb een heel klein bedrag naar zijn rekening overgemaakt, en heb daarbij geattendeerd op de IBAN wijziging, maar het bedrag is wel op zijn rekening aangekomen, maar geen enkele reactie, net zoals op e-mails.

 • Reactielink Coen Martinus zaterdag, 05 april 2014 15:28 Geplaatst door Coen Martinus

  @Hans Mabelis

  Het conversieprogramma zet inderdaad alles om in het formaat van de ING bank.

  Dus alles wat door de converter gehaald wordt zou dus ook in uw programma ingelezen moeten kunnen worden.

 • Reactielink Hans Mabelis zaterdag, 05 april 2014 15:00 Geplaatst door Hans Mabelis

  Beste Coen,
  Ik vroeg me al lang af of er naast mij nog andere fans van het programma OROV over zijn, maar halverwege vorig jaar had ik de hoop opgegeven. Totdat iemand me dus gister op dit blog attent maakte. Ik vind het hartstikke leuk wat je doet en ook leuk dat er hier een soort van 'support-site' voor OROV aan het ontstaan is:-)
  Ik begon zo'n 8 jaar geleden met OROV; wat me vooral aansprak was de open database in een toegankelijk format, zodat ik er zelf, met MS-Access, een paar extra's aan vast kon knopen die ik nodig heb als zzp'er. Ik dacht destijds dat een of ander bedrijf wel snel zou komen met een goedkoop commercieel produkt dat dezelfde functionaliteit bood, maar tot mijn verbazing gebeurde dat niet; althans niet dat ik weet - en ik heb heel wat programma's geprobeerd. Dus heb ik in de loop van de jaren steeds meer functionaliteit in mijn eigen programma ingebouwd. Tenslotte gebruikte ik OROV nog alleen voor het importeren van de bankgegevens en na de overschakeling op IBAN heb ik ook dát ingebouwd (maar alléén voor de ING). Maar het programma is, voorzover ik weet tenminste, nog steeds compatibel met het gelijktijdig gebruik van OROV.
  Inmiddels gebruiken ook enige tientallen anderen mijn programma. Die bankieren ook bij andere banken (ABN, Rabo) en liepen vorig jaar dus tegen problemen aan. Ik heb dat min-of-meer geprobeerd op te lossen, maar omdat ik nog zoveel zou willen verbeteren aan de functionaliteit zat m'n hart er niet echt in. OROV deed dat nu juist altijd zo prima, verdorie! Had ik dit blog maar eerder ontdekt...

  Misschien zijn er onder de lezers van dit blog mensen die iets hebben aan mijn programmatuur. Het is gratis en advertentievrij. Het runt onder MS-Access 2003, 2007 en 2010; voor MS-Access 2010 is er (eindelijk weer) een gratis 'runtime' beschikbaar, dus je hoeft MS-Access niet te kopen.
  Privé gebruikers zullen er waarschijnlijk weinig toegevoegde waarde t.o.v. OROV in vinden; het programma is gemaakt vanuit de behoeften van ZZP'ers en penningmeesters van (kleine) verenigingen en stichtingen. Enfin, ik heb het op een website geparkeerd; daar kun je snel zien of het iets voor je is:
  http://www.phlogiston.nl/software/orovassist.asp. Ik zou het fijn vinden om reacties te krijgen.

  Tenslotte heb ik nog een concreet vraagje over de csv-conversie tool: wélke formats kan ik daarmee inlezen en wélk format komt eruit als resultaat? (Ik kan het niet 'even proberen' want ik heb geen voorbeelden van andere banken dan de ING bij de hand en anderen zijn er begrijpelijkerwijze niet happig op mij zomaar hun bankafschriften te sturen.)
  Nogmaals dank voor je werk, Coen.
  Hans

 • Reactielink Dre zondag, 23 maart 2014 09:37 Geplaatst door Dre

  Bedankt Coen orov werkt weer perfect door
  je updater op Windows 7
  Gebruik zelf hoofdzakelijk xubuntu en
  voor speciale windows programmas als deze
  W7

  Grtz,
  Dre

 • Reactielink Paul dinsdag, 11 februari 2014 18:08 Geplaatst door Paul

  Coen

  Ik heb een laptop met microsoft Windows 7
  Ultimate en windows office 2010.
  Uiteraard heb ik alles hier naartoe gebracht en je update uit gevoerd en ik wil je complimentern met wat je tot nu toe gedaan hebt want het werkt bij mij uitstekend geen foutmelding meer van een te veel data vwb de ing bank ik blijf alles volgen

 • Reactielink Coen Martinus zondag, 02 februari 2014 18:26 Geplaatst door Coen Martinus

  Voor de gene die het niet aan durven om zelf aanpassingen te maken in de database van OROV heb ik nu ook een programma welke dit automatisch kan doen:

  http://www.coenmartinus.nl/blog/item/13-orov-updater

 • Reactielink Rob zaterdag, 01 februari 2014 17:01 Geplaatst door Rob

  Oeps, de oplossing is oorspronkelijk van Bor123, zie ik nu bij teruglezen.

  bedankt !!

 • Reactielink Rob zaterdag, 01 februari 2014 16:40 Geplaatst door Rob

  De oplossing van Roelof om de velden van het type 'memo' te maken werkt inderdaad prachtig voor de te lange velden in de .csv van de ING.
  Importeren ging dit keer foutloos, ondanks de gruwelijk lange mededelingen.

  Aanpassen lukt helaas niet met AxBase (voor zover ik kan zien), maar gelukkig hebben we een PC in huis met Office 2010 incl Access, dus dat was snel gepiept.
  Viel me wel op dat de data.mdb een stuk groter wordt (van 1832 naar 2784 KB, alleen door de type wijziging ?!)

  bedankt voor de tip !

 • Reactielink Danny woensdag, 29 januari 2014 11:18 Geplaatst door Danny

  Hallo Coen, heb je ook al een oplossing voor het probleem van het inlezen van de txt bestanden afkomstig van de Rabobank?

  Ik hoor het graag en bedankt voor al je moeite tot nu toe.

  Met vriendelijke groet, Danny

 • Reactielink Roelof zaterdag, 25 januari 2014 14:08 Geplaatst door Roelof

  Ook ik liep steeds vaker tegen een haperende import aan (ING). Aan de melding te zien een te lange veldlengte. Op basis van de tips hier heb ik het volgende gewijzigd door de mdb te openen in Acces:

  - veld naam_oms in tabel dubbel (gegevenstype van het veld wijzigen in lange tekst of memo)
  - veld naam_oms in tabel import (gegevenstype van het veld wijzigen in lange tekst of memo)
  - veld naam_oms in tabel mutaties (gegevenstype van het veld wijzigen in lange tekst of memo)
  - veld mededelingen in tabel dubbel (gegevenstype van het veld wijzigen in lange tekst of memo)
  - veld mededelingen in tabel import (gegevenstype van het veld wijzigen in lange tekst of memo)
  - veld mededelingen in tabel mutaties (gegevenstype van het veld wijzigen in lange tekst of memo)

  En nu door naar de IBAN aanpassing...

 • Reactielink rudolf vrijdag, 17 januari 2014 07:55 Geplaatst door rudolf

  Hi Coen,
  Ben ING gebruiker en tot voor kort tevreden Orov gebruiker. Tot de grootte van sommige velden wijzigde en de import in Orov met veldgrootte meldingen (fouten) kwam. Helaas waren de foutmeldingen van hr. verhaag nogal onvolmaakt waardoor ik het niet kon herstellen.
  Heb vervolgens Banktrans geprobeerd, maar wegens de m.i. veel te klein getoonde tabelgrootte, weer terzijde gelegd.
  Ben nu wachtend op jouw OREV versie.
  Als ik als ING gebruiker kan helpen (met testen bv) bied ik mij hierbij aan.
  Laat msar horen of je het wat vindt, anders wacht ik gewoon tot je met jouw OREV op de proppen komt.
  succes en groet van Ruud.

 • Reactielink Coen Martinus zondag, 05 januari 2014 17:24 Geplaatst door Coen Martinus

  @Magsel

  Het programma is nog under-construction en nu nog niet functioneel. Ik ben ban plan om binnenkort alvast een een pagina voor de nieuwe OROV te maken. Daar komen dan regelmatig de under-construction versies op te staan. Ik zal de link dan hier posten.

 • Reactielink Magsel zondag, 05 januari 2014 13:07 Geplaatst door Magsel

  Cool dat je bezig bent met een vervangende versie voor orov. Ondertussen bovenstaande stappen uitgevoerd en helemaal toppie.

  Bestaat er iets van een mailinglist of RSS o.i.d. voor als je klaar bent met het programma?

 • Reactielink Henri H. vrijdag, 03 januari 2014 20:22 Geplaatst door Henri H.

  Probleem/vraag gemeld om 15.16 is opgelost. Fout gemaakt bij invoeren SQL-code. Heb ook rekening bij ING en had NL27 klakkeloos overgenomen. Blijkt bij mij een ander getal te moeten zijn. Ga me nu zitten schamen.

  Groeten, Henri H.

 • Reactielink Henri H. vrijdag, 03 januari 2014 15:16 Geplaatst door Henri H.

  Problemen zijn bijna opgelost. Heb eerst velden aangepast, daarna de database geleegd, alle mutaties ingaande 1-1-2010 opnieuw ingelezen en als laatste de rekeningnummers aangepast. Alles is zichtbaar in tabblad "Overzicht". Uiteraard mijn dank hiervoor aan Coen en Bor123.
  Probleem is dat ik bij een zoekopdracht in het tabblad "Zoeken" niet verder kom dan de mutaties uit 2013.
  Weet iemand wat ik nog meer moet aanpassen?

  Groeten en bij voorbaat dank,
  Henri

 • Reactielink George dinsdag, 31 december 2013 16:26 Geplaatst door George

  Op basis van de informatie van Klaas (26 sep) heb ik voor de weg van de minste weerstand gekozen, nl het inkorten van het laatste veld. Maar in enkele gevallen ook het 2e veld. Ietwat omslachtig, maar het werkt goed. Bedankt.

 • Reactielink georgette rood donderdag, 26 december 2013 12:38 Geplaatst door georgette rood

  Fijn dat je bezig bent, want het lukt mij niet !
  Heb als administrator AxBase gestart en daarna de file laten inlezen.
  Nu zie ik links wel van alles staan met tevens de mutaties.
  Als ik er op klik of dubbelklik zie ik rechts niets.
  Ook bij de andere die ik aanklik.
  Wat is de oorzaak ?

 • Reactielink Hans C woensdag, 25 december 2013 13:56 Geplaatst door Hans C

  Bedankt Ruud voor de tip. Ik heb deze nu ook kunnen aanpassen met jouw tip en die van Bor123 met access 2007 waarbij ik ook de waarde voor veld naam_oms naar 55 heb gezet ipv 40 en het veld mededelingen van het type memo heb gemaakt. Ik gebruik overigens nog Win XP.

 • Reactielink Ruud woensdag, 25 december 2013 01:01 Geplaatst door Ruud

  Nou ik heb het voor elkaar, rekening nummers aangepast met Axbase naar IBAN en de database velden aangegeven door Bor123: woensdag, 04 december 2013 13:41 Geplaatst door Bor123 aagepast met access 2007 waarbij ik de waarde voor veld naam_oms naar 55 heb gezet ipv 40 en het veld mededelingen van het type memo heb gemaakt. Suc6.
  Uiteraard kan het programma OROV niet met de weergave van iban nummers overweg in het zoek tabblad....

  gr Ruud

 • Reactielink Ruud woensdag, 25 december 2013 00:07 Geplaatst door Ruud

  Na een tijdje weer eens de mutaties van de bank gedownload en geprobeerd te importeren. Dit ging fout op te kleine velden. Na wat google-en kwam ik hier uit. Goed initiatief.
  Inmiddels ook Axbase gedownload, zelfde beveiligings problemen als Sam dd 17 december. Na 2 herinstallaties heb ik m nu wel werkend en de database open. Ik heb het programma laten installeren als administrator en direct in een directory op de C:\ schijf, dus niet in de programfiles directory. Ik gebruik nog windows 7.
  Hopelijk helpt dit mensen.
  Nu weer verder stoeien.

  gr Ruud

 • Reactielink Hans C dinsdag, 24 december 2013 21:58 Geplaatst door Hans C

  Ook ik gebruik sinds begin het goede OROV programma, jammer dat de maker het niet update. Met behulp van de diverse oplossingen heb ik mijn bestanden kunnen aanpassen. Wat me echter niet lukt is om in access de velden aan te passen met access 2007. Ik hoop dat Coen snel met zijn kant en klare oplossing komt.

 • Reactielink Coen Martinus dinsdag, 24 december 2013 12:14 Geplaatst door Coen Martinus

  Beste Rene,

  De reden zal waarschijnlijk zijn dat de Rabobank de wijze waarop gegevens worden weggeschreven in het txt bestand heeft veranderd ten opzichte van voorheen. OROV kan er dan niet meer mee overweg.

  Ik stuur u ook nog een e-mail,

  mvg,

  Coen

 • Reactielink Rene dinsdag, 24 december 2013 10:54 Geplaatst door Rene

  Ik zie nog steeds belangstellend uit naar het antwoord op mijn vraag:

  Rabobank bestanden (txt) waren vroeger wel maar tegenwoordig niet meer te importeren. Weet iemand daarvan de reden ?

 • Reactielink Coen Martinus maandag, 23 december 2013 16:52 Geplaatst door Coen Martinus

  Beste Anton,

  Dat is in theorie ook mogelijk. Dan zul je wel na export wel heel OREV leeg moeten maken zodat je daarna weer alles kunt inlezen (na aanpassing CSV bestand).

 • Reactielink Anton donderdag, 19 december 2013 00:10 Geplaatst door Anton

  Ik weet niet of ik alles goed begrijp, maar het wijzigen van het oude rekeningnummer in de oude gegevens, naar het IBAN nummer kan mijns inziens ook door alle gegevens op te slaan als SCV bestand. Je opent dat in kladblok en vervangt het oude nummer door het IBAN nummer. Bestand opslaan. Alle records in OROV verwijderen en het gewijzigde CSV-bestand weer inladen.
  Toch?

 • Reactielink Sjoerd woensdag, 18 december 2013 19:42 Geplaatst door Sjoerd

  Tip van Bor123 was heel goed. Er bleken echter veel velden meer dan 255 tekens te bevatten. In Acces i.p.v. een "tekst" veld een "memo" veld van gemaakt. Nu gaat het importeren goed.

  Ik moet zeggen, ik gebruik het programma vanaf 2008, en ik ben nog niks tegen gekomen wat zo simpel werkt, en per categorie zo'n duidelijk overzicht maakt.

  Ben blij dat ik nu weer verder kan...

 • Reactielink Egbert Schaap Enterman woensdag, 18 december 2013 15:04 Geplaatst door Egbert Schaap Enterman

  Je moet axbase openen als administrator.
  Met muis op het programma gaan staan, rechtermuisknop indrukken en vervolgens zeggen openen als administrator

 • Reactielink Sam dinsdag, 17 december 2013 20:17 Geplaatst door Sam

  Als ik het data bestand open met Axbase zegt het programma ''toegang geweigerd/afgewezen'' althans in het frans.
  Ik krijg dus de database niet te zien.
  Kunt u mij helpen?

  Bij voorbaat dank.

  Sam

 • Reactielink Gerrits vd enden dinsdag, 17 december 2013 19:32 Geplaatst door Gerrits vd enden

  als ik data.mdb open
  en kijk bij mutaties is deze tabel leeg
  als ik ovov.exe start vind ik wel mijn vertrouwde mutaties
  wat doe ik niet goed

 • Reactielink René vrijdag, 06 december 2013 22:23 Geplaatst door René

  Ow vergeten te zeggen, ook na bovenstaande update.

 • Reactielink René vrijdag, 06 december 2013 22:20 Geplaatst door René

  Rabobank bestanden (txt) waren vroeger wel maar tegenwoordig niet meer te importeren. Weet iemand daarvan de reden ?

 • Reactielink Egbert Schaap Enterman woensdag, 04 december 2013 18:52 Geplaatst door Egbert Schaap Enterman

  Ik heb het antwoord al gevonden. In access 2013 hebben ze de naam memo vervangen door lange tekst.

 • Reactielink Egbert Schaap Enterman woensdag, 04 december 2013 18:46 Geplaatst door Egbert Schaap Enterman

  Ik werk met ms access 2010. Ik heb slechts de beschikking over de volgende gegevens typen: tekst, memo, numeriek, datum/tijd, valuta, ja/nee en hyperlink.Is het gegevenstype lange tekst hetzelfde als memo of is dit iets wat alleen in office 2013 beschikbaar is?

 • Reactielink Bor123 woensdag, 04 december 2013 13:41 Geplaatst door Bor123

  Ben erg blij dat ik mbv jullie opmerkingen de problemen met te veel karakters in sommige velden heb kunnen oplossen!
  Aanpassen van csv bestanden was mij nooit gelukt omdat ik daarna altijd een foutmelding vw een onbekend bestandsformaat kreeg; met onderstaande instructie is dit gelukkig ook niet meer nodig.

  In mijn geval moest ik wel even zoeken waar het bewuste data.mdb bestand zich bevindt, er bleken er nl. meerdere te zijn maar slechts één is natuurlijk de actueel werkende.
  Ik draai Windows 8 en Office 2013, gebruik alleen een ING rekening en vond de database in C:\Users\Eigennaam\AppData\Local\Virtualstore\Program Files (x86)\Orov.

  Na het openen van de database middels Microsoft Office Acces heb ik onder Objects de volgende velden in de volgende tabellen aangepast:
  - veld naam_oms in tabel dubbel (gegevenstype van het veld wijzigen in lange tekst)
  - veld naam_oms in tabel import (gegevenstype van het veld wijzigen in lange tekst)
  - veld naam_oms in tabel mutaties (gegevenstype van het veld wijzigen in lange tekst)
  - veld mededelingen in tabel dubbel (gegevenstype van het veld wijzigen in lange tekst)
  - veld mededelingen in tabel import (gegevenstype van het veld wijzigen in lange tekst)
  - veld mededelingen in tabel mutaties (gegevenstype van het veld wijzigen in lange tekst)

  Daarnaast is het probleem van een 2e rekeningnummer vw de invoering van IBAN ook prima opgelost!
  Dat kan (in ieder geval) op 2 manieren:
  - Alle mutaties in de database deleten, database saven en daarna via MijnING alle mutaties vanaf gewenste datum opnieuw via OROV inladen (downloaden desnoods in delen gezien de limiet van 1500 mutaties per download).
  - De andere manier is middels het programma AxBase zoals Coen uitgebreid beschreven heeft.

  Succes!

 • Reactielink marinus.hofstede@gmail.com zondag, 01 december 2013 17:37 Geplaatst door marinus.hofstede@gmail.com

  Ik zie dat niet alleen ben met problemen in orov. Heb ook al van alles geprobeerd maar krijg het niet voor elkaar. Ik wil dan ook graag horen als iemand al wel een oplossing heeft gevonden.
  vr.gr MH

 • Reactielink Egbert Schaap Enterman zaterdag, 30 november 2013 13:35 Geplaatst door Egbert Schaap Enterman

  Ik heb het mededelingenveld verandert van een tekst veld naar een memo veld. Een memo veld mag langer zijn dan de standaard veldlengte van 255 tekens. Het lijkt te werken.

 • Reactielink Egbert Schaap Enterman zaterdag, 30 november 2013 09:54 Geplaatst door Egbert Schaap Enterman

  Ook ik loop tegen de geringe veldlengte aan bij mededelingen. Ik heb de veldlengte verlengt tot de maximale breedte van 272 tekens vis ms access en wel in de velden Import, dubbel en mutaties. Mocht niet helpen daar het mededelingen veld van de belastingdienst wel 381 tekens groot is.
  Is het misschien mogelijk om hier een 'trim'functie op los te laten?
  Groeten,

  Egbert

 • Reactielink Cas Scholman dinsdag, 26 november 2013 08:22 Geplaatst door Cas Scholman

  We gebruiken OROV ook al bijna vanaf het begin en zijn er heel blij mee maar de laatste tijd lopen we nu tegen een 'te lang veld' aan. Begrijpen we uit jouw 'handleiding' dat we alle rekeningnummers moeten gaan veranderen? We hopen dat jij daar een oplossing voor hebt.
  Als je de oplossing daarvoor hebt, wille we dit graag van je weten.

 • Reactielink Gert Marissen woensdag, 20 november 2013 21:54 Geplaatst door Gert Marissen

  Hallo Rob,
  Allereerst bedankt voor deze aanpassing. Het werkt! Ik blijf nu alleen met het punt zitten dat het mededelingenveld te lang is. (The field is too small to accept the amount of data you attempted to add.)
  Is daar nog wat aan te doen?
  Alvast bedankt voor je reactie,
  Gert

 • Reactielink Krakus maandag, 18 november 2013 21:02 Geplaatst door Krakus

  Hoi Coen,
  Uitstekend, alles door, behalve laatste “Vervolgens open u Offline Rekening Overzicht en geeft een nieuw referentiesaldo op”. Svp een meer geëtaleerde uitleg. Waar heb ik nog problemen: bij zoeken krijg ik onduidelijke regels/rekeningnummers omdat nu aantal tekens is toegenomen (nu zijn twee regels). Wat kan/moet ik nog hier doen. Coen: dank je,

 • Reactielink Kobie Blom zondag, 17 november 2013 11:11 Geplaatst door Kobie Blom

  Geweldig! Daarnet m'n rekeningen aangepast, nadat ik mijn koudwatervrees heb overwonnen. Prima uitleg over axbase. Wel even wennen, dat er niets moet worden opgeslagen met axbase. Bedankt voor het delen van je kennis.

  cordialement

  Kobie

 • Reactielink Ruwan maandag, 11 november 2013 17:42 Geplaatst door Ruwan

  Hallo,
  Ben reeds lang een enthousiast gebruiker van OROV. Vanaf oktober geeft de komma gescheiden string bij het importeren van ING fouten. M.i. mag in het veld waarin SEPA vermeld staat geen komma gebruikt worden. De komma's verwijderen lijkt me een lastige oplossing. Wie kan mij helpen?

  Groet,
  Ruwan

 • Reactielink Arthur Vleesch du Bois maandag, 11 november 2013 07:18 Geplaatst door Arthur Vleesch du Bois

  Hoi Coen,
  Het laden van een database programma Axbase lukt me niet. Het wil niet draaien in W7 na de installatie.
  Dus ik zal moeten wachten.
  Onnodig maar ik wens je veel succes!
  Alvast bedankt.
  Vrgr Arthur

 • Reactielink Fred Moeijes donderdag, 07 november 2013 14:54 Geplaatst door Fred Moeijes

  Coen, is het voldoende om (na de eerder beschreven wijzigen van het rekeningnummer naar IBAN) via Access2010 na openen van data.mdb voor tabellen 'dubbel' en 'mutaties' mbv rechtermuisknop en optie Ontwerpweergave het veld 'naam_oms' een veldlengte 60 ipv 40 te geven en het veld 'mededelingen' te wijzigen van type Tekst naar Memo om de ING bestanden weer te kunnen inlezen?

 • Reactielink Kees Ba dinsdag, 05 november 2013 15:07 Geplaatst door Kees Ba

  Fantastisch dat het OROV probleem wordt opgepakt!
  Als je al jaren veel gebruik van OROV maakt dan is het knap lastig dat het ineens niet meer goed loopt zonder aanpassingen van het .csv bestand!

 • Reactielink Rob maandag, 28 oktober 2013 12:05 Geplaatst door Rob

  Coen,
  ook ik ben een zeer tevreden gebruiker van OROV, en kan niet wachten tot iemand de draad (weer) oppakt.
  Ik ben erg benieuwd en zal je site in de gaten houden. Alvast bedankt voor het oplossen van het IBAN probleem.
  Overigens kan ook ik de nieuwe rabobank files niet verwerken met Orov.

 • Reactielink Rob maandag, 28 oktober 2013 12:04 Geplaatst door Rob

  Coen,
  ook ik ben een zeer tevreden gebruiker van OROV, en kan niet wachten tot iemand de draad (weer) oppakt.
  Ik ben erg benieuwd en zal je site in de gaten houden. Alvast bedankt voor het oplossen van het IBAN probleem.
  Overigens kan ook ik de nieuwe rabobank files niet verwerken met Orov.

 • Reactielink WenT Willemsen zondag, 27 oktober 2013 09:37 Geplaatst door WenT Willemsen

  We gebruiken OROV ook al bijna vanaf het begin en zijn er heel blij mee maar . . . na meer dan een half jaar geen import gedaan te hebben lopen we nu inderdaad tegen een 'te lang veld' aan. Begrijpen we uit jouw 'handleiding' dat we alle rekeningnummers moeten gaan veranderen? Dat is een hele klus!
  Als er een eenvoudigere manier is om onze oude en nieuwe gegevens bij elkaar te zetten houden we ons meer dan aanbevolen!
  Met vriendelijke groet, WenT

 • Reactielink Dick woensdag, 23 oktober 2013 12:50 Geplaatst door Dick

  Ook ik ben bijzonder geïnteresseerd in een update die IBAN-proof is.

 • Reactielink j m ensing woensdag, 23 oktober 2013 09:57 Geplaatst door j m ensing

  ik gebruik al jaren (bijna van af begin)
  het programma,tot volle tevredenheid.
  allen heb ik een probleem tw dat ik door mijn handicap , het programma niet zelf kan aanpassen heeft iemand een aangepaste
  versie voor mij?
  nb dit is getypt door mijn hulp!!!


  REACTIE:
  Het probleem is dat de database aangepast moet worden. Dus het is nu nog niet mogelijk een aangepast programma te mailen. CM

 • Reactielink Sibo zaterdag, 19 oktober 2013 10:05 Geplaatst door Sibo

  Tot nu toe vind ik Orov nog steeds top. I.d.d. ja, het begint te kraken en te piepen en vraagt wel wat aanpassingen van de upload. Ik heb inmiddels best wel wat progjes bekeken en wat mij betreft verzuipen ze in veel mogelijkheden die weer niet de functionaliteit bieden die ik graag wil zien. Orov is wat mij betreft sterk door zijn eenvoud. Fijn dat je een update wilt maken. Mijn wens zou zijn om zo dicht mogelijk bij de uitgangspunten van de maker te blijven: OVERZICHT door EENVOUD....

  Wat ik wel heel erg prettig zou vinden is een datamap die ik op een centrale server kan plaatsen... (backups). Nou ja, wat het ook wordt, ik zie er naar uit.

  Grtz
  Sibo

 • Reactielink John-Pierre Cornelissen zaterdag, 05 oktober 2013 09:47 Geplaatst door John-Pierre Cornelissen

  Ik gebruik OROV ook al jaren en liep tegen hetzelfde probleem aan. Ik heb contact proberen te zoeken met de maker, maar die reageert niet op email. Je kunt idd de oude rekeningnummers vervangen voor het nieuwe formaat, maar je blijft dan met het nadeel zitten dat OROV een aantal schermen heeft waar de nieuwe nummers niet in zijn geheel op passen. Voorlopig vervang ik dus de rekeningnummers in het csv bestand voordat ik importeer.Ik heb daarvoor een macro gemaakt in notepad++ zodat het maar één druk op de knop is.

  Top dat je de moeite neemt om het programma vanaf 0 opnieuw te schrijven. Ik ben erg geïnteresseerd! Ik ben software tester dus wil ook wel helpen met testen...

  PS: dat probleem met die lengte van 255 heb ik ook 1x gehad bij de ING. Heb de csv aangepast om het op te lossen. Dank dat het een foutje was van de ING want daarna nooit meer last van gehad.

 • Reactielink Klaas donderdag, 26 september 2013 15:32 Geplaatst door Klaas

  Ik had ook last van te lange omschrijvingen (alleen van Zilveren Kruis Achmea). Rechtsklik op het .csv bestand en kies 'bewerken'. Het bestand opent in kladblok en doe daar een Zoek en vervang bewerking 'Zilveren Kruis' vervangen door 'ZK'. Sla het bestand vervolgens weer op. Als het goed is zijn de fouten nu verdwenen.
  Helaas zul je dit steeds moeten doen zolang Zilveren Kruis zulke IDIOOT lange Omschrijvingen gebruikt.

 • Reactielink Piet woensdag, 25 september 2013 14:52 Geplaatst door Piet

  De IBAN nummers succesvol omgezet maar heb ook last van geweigerde mutaties omdat de sommige regels te lang zijn (geworden) Rob schrijft dat hij de .cvs heeft aangepast. Hoe en waaraan Rob?

  mvg
  Piet

 • Reactielink Coen dinsdag, 17 september 2013 21:13 Geplaatst door Coen

  Beste Jan,

  Bovenstaande artikel is geschreven voor een ING rekening. Ik weet niet of de Rabobank qua exportbestanden al over is op IBAN? Ook de wijze waarop een de IBAN nummer wordt genoteerd kan afwijken van een ING bestand (export bestand bekijken met kladblok).

  mvg,

  Coen

 • Reactielink Jan W dinsdag, 17 september 2013 20:08 Geplaatst door Jan W

  Hallo,

  Ik heb Orov omgezet naar IBAN nummers zoals hierboven staat. Tot importeren van mijn transacties lijkt het prima. Nu wil ik importeren vanuit Rabobank, dit lukt niet, wie kan mij aangeven hoe dit wel kan?

  Groet,
  Jan

 • Reactielink Danny Koman zaterdag, 14 september 2013 11:34 Geplaatst door Danny Koman

  Ben weer helemaal bij! Veel succes Rob met het aanpassen van OROV.

  mvg, Danny

 • Reactielink Rob dinsdag, 10 september 2013 22:21 Geplaatst door Rob

  Goeie tip !!
  Had al een tijd geen mutaties (ING) opgehaald en liep net tegen het IBAN probleem aan.
  Wat me ook opviel was dat er nogal wat mutaties waren met 'mededelingen' van meer van 255 charachters ; daar kan OROV ook niet tegen ... ik heb de .csv maar aangepast. Misschien handiger om de tabel aan te passen ...

  mvg,
  Rob

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.