zaterdag, 12 april 2014 12:43

Auditfile Converter

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

 

Auditfiles zijn naast exceldocumenten een van de meest door mij gebruike bestanden. Auditfiles bieden de mogelijkheid om gegevens tussen administratieve systemen middels een standaard format uit wisselen. Dit is handig omdat geen specifieke kennis nodig is van verschillende boekhoudpakketten. De gegevens kunnen dan in een eigen analyse pakket nadere worden geanalyseerd.

Het initiatief voor de ontwikkeling van auditfiles lag dan ook bij de belastingdienst. De eerste versie verscheen in 1999 in de vorm van een ASCII tekstbestand (ADF). Later verscheen de opvolger in de vorm van een XML bestand, zijnde de XAF auditfiles. De eerste versie hiervan was de 2.0 versie. Thans ligt de ontwikkeling meer bij de commerciële partijen. De huidige versies zitten in de 3.x reeks. Waarbij de meest recentste versie 3.2 is.

Naast de belastingdienst zijn auditfiles ook zeer handig voor andere partijen zoals accountants en adviseurs. De belastingdienst heeft in dit kader een Auditfile Viewer ter beschikking gesteld welke gratis te downloaden is via softwarepakketten.nl. De belastingdienst is echter wel gestopt met de ontwikkeling van de viewer in 2008. De laatste versies (3.x serie) van de auditfile worden daardoor niet ondersteund. Commerciële alternatieven zijn er wel, maar vaak wel relatief aan de prijzige kant.

Voor de fervente gebruikers van de Auditfile Viewer heb ik nu een converter op mijn site geplaatst waarmee o.a. de XAF 3.x auditfiles weer omgezet kunnen worden naar XAF 2.0 of zelfs ADF.

 

Lees 63437 keer Laatst aangepast op zaterdag, 12 april 2014 12:52
Coen Martinus

site eigenaar :-)

2 reacties

 • Reactielink Stephan van Zon woensdag, 25 maart 2015 13:11 Geplaatst door Stephan van Zon

  Hoi Coen,

  Fijn programmatje, heb je toevallig ook een programma om XAF 3.1 bestanden samen te voegen (komen uit Exact).

  Hoor graag van je.

  Groet,
  Stephan

 • Reactielink Eric Haubrich vrijdag, 09 mei 2014 12:30 Geplaatst door Eric Haubrich

  Hallo Coen,

  Zojuist de OROV updater gedraaid onder XP. Het werkt weer als een tierelier ! Hardstikke bedankt, ik ben er heel blij mee want ik heb eigenlijk nog geen geschikte vervanger voor OROV gevonden, en dat is dus nu ook nog even niet nodig.
  Blijf vooral bezig met het bijwerken van dit pakketje: als je een donatie-potje hebt wil ik daar graag wat in storten !

  Groeten,
  Eric uit Bilthoven.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.